pijl
 1. Je bent nu hier:
 2. Home
 3. /
 4. Rug expertise
 5. /
 6. Rugpijn?

Heeft u rugpijn?

Wat doet McKenzie therapie voor u

Robin McKenzie is een fysiotherapeut uit Nieuw-Zeeland. Zijn therapie wordt wereldwijd gebruikt. Het is een actieve benadering die bekend is geworden door uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten, al dan niet met uitstraling in benen of armen. Bovendien geeft deze methode ook goede resultaten bij behandeling van gewrichten zoals schouder en heup.

De McKenzie-therapie gaat uit van symptomen zoals pijn. Pijn kan verergeren, verminderen of zelfs helemaal verdwijnen als u een bepaalde houding of positie aanneemt of (herhaalde) bewegingen uitvoert. Stel, u heeft een hernia. Tijdens onze diagnose kijken we welke beweging de pijn vermindert of de klacht centraliseert. Centralisatie wil zeggen dat de uitstraling naar armen of benen vermindert en dat de pijn zich ‘terugtrekt’ naar uw lage rug (zie onderstaande afbeelding). De door ons voorgestelde beweging kunt u thuis oefenen. U kunt zo actief met uw klachten aan de slag.  De pijn in uw rug kan soms tijdelijk toenemen. Als dit het geval is, kan dat een gunstig teken zijn voor uw herstel.

Neem contact op

Drie soorten syndromen

Robin McKenzie ontdekte dat veel rugklachten volgens een bepaald patroon voorkomen. In onze praktijk analyseren wij uw rugklacht volgens de McKenzie-methode en delen we uw klachten in één van de drie onderstaande syndromen in. Hierdoor kunnen wij u gericht behandelen.

Het derangement syndroom

Hierbij worden uw klachten veroorzaakt door irritatie van de structuren in uw wervelkolom.
Kenmerkend voor dit syndroom is dat uw klachten kunnen verergeren of verbeteren door het aannemen . [...]

Lees verder...

Het dysfunctie syndroom

Bij het dysfunctie syndroom zijn de structuren van uw wervelkolom verkort. U heeft dan alleen pijn als u deze verkorte structuren rekt. Bij andere posities of bewegingen heeft u geen pijn. [...]

Lees verder...

Het posturaal syndroom

Bij het posturaal syndroom heeft u alleen klachten als u uw wervelkolom een lange tijd in een bepaalde positie of houding houdt. Uw weefsel is niet beschadigd en door het aannemen van een [...]

lees verder...

Oefenprogramma voor spieren

Als uw rug zonder problemen functioneert, spannen de spieren zich op het juiste moment aan. U heeft een goede balans tussen het aanspannen en ontspannen van de spieren rondom de wervelkolom.

Als u rugklachten heeft, kunnen sommige groepen van spieren te hard werken en andere spieren werken juist (helemaal) niet. Als dit probleem zich bij u voordoet, bieden wij u een trainingsprogramma aan. Deze traint uw spiergroepen die niet meer werken. Die training met een oefenprogramma doet u voor een deel thuis. Het is voor uw herstel belangrijk dat u de oefeningen daadwerkelijk en nauwkeurig uitvoert. Het programma gaat uit van uw zelfwerkzaamheid, onder onze begeleiding. Op deze manier kunnen we gezamenlijk de belastbaarheid van uw rug vergroten. U voorkomt dat uw klachten terug komen.

5 Garanties

 • Binnen 4 dagen 1e afspraak
 • U wordt gezien door ervaren behandelaars
 • Met alle zorgverzekeraars een contract
 • U kunt zonder verwijzing een afspraak maken
 • Eerlijk en gericht advies

Wilt u een afspraak of meer informatie, aarzel niet en bel
(038) 421 63 94

Of mail ons